Za oknami zimno, więc dziś mam dla Was propozycję na pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się na chłodne popołudnia. Wystarczy do tego bułka lub kromka chleba. Aromatyczne danie przygotowane z karkówki, fasoli i warzyw. Do tego takie danie można przełożyć do termosu obiadowego i zabrać ze sobą do pracy. Tutaj polecam termosy obiadowe Zojirushi, które utrzymują ciepło potrawy nawet do 12 godzin.
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
Składniki:
* około 650 g karkówki
* 300 g fasoli
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* pół żółtej papryki
* 2 marchewki
* 4 ziemniaki
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
* pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
* pół łyżeczki oregano
* pół łyżeczki majeranku
* około 500 ml wody
* olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolę na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia fasolę razem z wodą w której się moczyła przelać do garnka. Fasolę gotować, aby była na pół miękka. Karkówkę pokroić w większą kostkę. Obie papryki pokroić w większą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć pokrojone mięso. Pod koniec smażenia dodać cebulę, wszystko razem chwilę podsmażać. Całość z patelni przełożyć do garnka z gotującą się fasolą. Dodać do tego pozostałe warzywa, wsypać przyprawy, wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Całość gotować pod przykryciem na średnim palniku około 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)