Łosoś smażony na patelni na maśle klarowanym to doskonały dodatek obiadowy np do makaronu, ale również może stanowić bazę do wykonania pysznej sałatki. Wystarczy tylko doprawić z obu stron solą i pieprzem a potem obsmażyć. Chrupiący z zewnątrz a miękki i soczysty w środku. Uwielbiam łososia i bardzo często przyrządzam go dla siebie na obiad lub lekką kolację :)
Składniki:
* około 500 g łososia ze skórą
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól do smaku
* kolorowy pieprz świeżo mielony
* kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Z łososia odciąć skórę. Płat ryby rozkroić na 3 mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i skropić sokiem z cytryny z obu stron.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć łososia po około 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotowałem podobnise, jednak że skórą, krótko obsmazylem i wydawało mi się, że jest surowy w środku, pomyślałem - zjem, jak niedźwiedź i niespodzianka, wyszedł - pycha
OdpowiedzUsuń