ŁOSOŚ SMAŻONY NA MAŚLE KLAROWANYM

Łosoś smażony na patelni na maśle klarowanym to doskonały dodatek obiadowy np do makaronu, ale również może stanowić bazę do wykonania pysznej sałatki. Wystarczy tylko doprawić z obu stron solą i pieprzem a potem obsmażyć. Chrupiący z zewnątrz a miękki i soczysty w środku. Uwielbiam łososia i bardzo często przyrządzam go dla siebie na obiad lub lekką kolację :)
Składniki:
* około 500 g łososia ze skórą
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól do smaku
* kolorowy pieprz świeżo mielony
* kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
Z łososia odciąć skórę. Płat ryby rozkroić na 3 mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i skropić sokiem z cytryny z obu stron.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć łososia po około 3-4 minuty z każdej strony.









1 komentarz:

  1. Przygotowałem podobnise, jednak że skórą, krótko obsmazylem i wydawało mi się, że jest surowy w środku, pomyślałem - zjem, jak niedźwiedź i niespodzianka, wyszedł - pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)