W zalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę. Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej. Doskonała przekąska na zimno, zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko mam na to ochotę. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę a potem ryby muszą odstać w lodówce około 2 dni i już są gotowe do spożycia. Mmmm już nie mogę się doczekać otwarcia pierwszego słoika :)
Składniki na dorsza opiekanego w zalewie octowej:
* około 1 kg filetu z dorsza
* sól i pieprz czarny mielony
* mąka do obtoczenia filetów
* olej do smażenia
* 1 cebula
* po 3 kulki ziela angielskiego do każdego słoika
* po 3 liście laurowe do każdego słoika
* po 3 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
* 800 ml wody
* 200 ml octu (zasada na każde 200 ml wody dodaję 50 ml octu)
* opcjonalnie 2 łyżeczki cukru na każdy litr zalewy
Wykonanie:
Filety z dorsza pokroić na kawałki. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem czarnym mielonym z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki dorsza panierować z obu stron mąką, smażyć na rumiany kolor.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na dnie każdego słoika położyć odrobinę pokrojonej cebuli, dać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do słoika ułożyć ryby jedna obok drugiej. Pomiędzy ryby dać liście laurowe i odrobinę pokrojonej cebuli.
W garnku przygotować zalewę, na każde 200 ml wody wlać 50 ml octu (u mnie wystarczył litr zalewy). Opcjonalnie do zalewy dać cukier, całość zagotować. Tak przygotowaną gorącą zalewą zalać ryby w słoiku. Zakrętką zakręcić słoiki. Przestudzone słoiki wstawić do lodówki na minimum 2 dni po tym czasie ryba powinna przejść już zalewą.
Bardzo lubię tak przygotowaną rybkę. Zawsze wykorzystuję ten sposób na zagospodarowanie smażonej ryby pozostałej, np. z obiadu. Wysiłek niewielki, a efekt smakowity.
OdpowiedzUsuńpięknie wykonane, tak po gospodarsku :)są pyszne takie rybki z własnej roboty zalewy, kieeeedyś tez robiłam, bo miałam często rybki prosto z jeziora..
OdpowiedzUsuńZRobilam wedlug przeipsu. SA doskonale!
OdpowiedzUsuńPotem zrobilam druga porcje bez octu! Zastapilam ocet sokiem z jednej cytryny...
na cztery piec szklanek wody. Cukier dostosowalam do smaku.
WYSZLY pyszne!!! i nie ma obawy o watrobe bo ocet to swinstwo niszczy krew i watrobe wiec cytrya duzo zdrowsza.
Polecam sprobowac.
Witam
OdpowiedzUsuńCzy cebulę surowa mam dać do słoików?
Ile czasu mogę przechowywać rybę w chłodnym miejscu?
Tak cebula surowa :) Dobrze przechowywana ryba postoi dość długo :)
Usuń