Pyszny domowy kajmak. Choć wiem, że w sklepie można kupić gotową puszkę masy kajmakowej, to taki domowy jest najlepszy. Drugim sposobem jest gotowanie puszki mleka skondensowanego słodzonego przez około 2-3 godziny, jednak dla mnie najlepszy jest taki domowy z mleka, cukru i masła. Przygotowanie nie jest pracochłonne, jednak wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto ;)
Składniki na domowy kajmak:
* 1 litr mleka
* 1,5 szklanki cukru
* 150 g masła
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier. Gotować wszystko na małym ogniu około 3 godzin, co jakiś czas przemieszać. Masę trzeba ciągle kontrolować, aby się nie zważyła albo cukier się nie skrystalizował. Po tych 3 godzinach masa powinna być już bardzo gęsta (jeśli nie należy ją dłużej gotować). Pod koniec gotowania dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Przestudzona masa jest gotowa do użycia.
* 1 litr mleka
* 1,5 szklanki cukru
* 150 g masła
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier. Gotować wszystko na małym ogniu około 3 godzin, co jakiś czas przemieszać. Masę trzeba ciągle kontrolować, aby się nie zważyła albo cukier się nie skrystalizował. Po tych 3 godzinach masa powinna być już bardzo gęsta (jeśli nie należy ją dłużej gotować). Pod koniec gotowania dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Przestudzona masa jest gotowa do użycia.
Jaką porcja w gramach wychodzi
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale nie ważyłam masy :)
UsuńPopełniłam błąd, dodałam do mleka cukrem od razu masło, teraz się to gotuje już z ponad godzinę, czy jest szansa że zeobi się z tego kajmak?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, ale nie mam pewności czy się uda. Czekam na informację, czy wyszło, bo sama jestem ciekawa :)
UsuńZa mało cukru na litr mleka?
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem czy to pytanie, choć jest znak zapytania, czy to stwierdzenie ;)
Usuń