DOMOWY KAJMAK

Pyszny domowy kajmak. Choć wiem, że w sklepie można kupić gotową puszkę masy kajmakowej, to taki domowy jest najlepszy. Drugim sposobem jest gotowanie puszki mleka skondensowanego słodzonego przez około 2-3 godziny, jednak dla mnie najlepszy jest taki domowy z mleka, cukru i masła. Przygotowanie nie jest pracochłonne, jednak wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto ;)
Składniki na domowy kajmak:
* 1 litr mleka
* 1,5 szklanki cukru
* 150 g masła

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier. Gotować wszystko na małym ogniu około 3 godzin, co jakiś czas przemieszać. Masę trzeba ciągle kontrolować, aby się nie zważyła albo cukier się nie skrystalizował. Po tych 3 godzinach masa powinna być już bardzo gęsta (jeśli nie należy ją dłużej gotować). Pod koniec gotowania dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Przestudzona masa jest gotowa do użycia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger