Szybki przepis na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Delikatne placki o lekko kwaśnym posmaku malin. Wystarczy posypać cukrem pudrem, polać miodem lub dowolnym syropem. Potrzeba tylko kilka minut na ich przygotowanie. Jeśli macie w domu mąkę, mleko, jajka i maliny to zapraszam do zrobienia placuszków :)
Składniki na około 16 placków:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki mleka
* 1 jajko
* 200 g świeżych malin (moje były dość duże, więc pokroiłam je na pół)
* olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać maliny, wymieszać delikatnie łyżką.
Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym.
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki mleka
* 1 jajko
* 200 g świeżych malin (moje były dość duże, więc pokroiłam je na pół)
* olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać maliny, wymieszać delikatnie łyżką.
Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)