TORT URODZINOWY ŁĄCZONY DLA TATY I CÓRKI

Całkiem niedawno poproszono mnie o zrobienie tortu na urodziny dla 6-latki i jej taty, Miał to być jeden tort, ale podzielony na pół z dwiema różnymi dekoracjami. Przyznam, że wiele tortów już robiłam i każdy to dla mnie ogromny stres, czy wyjdzie, czy się spodoba, czy będzie smakował. Jednak ten to był stres razy 2 ;) Na szczęście zarówno mała solenizantka jak i jej tata zachwyceni wyglądem tortu. Smakował wszystkim zgromadzonym gościom, uff :)
Tort składa się z tradycyjnego biszkoptu, nasączony wodą z odrobiną soku z cytryny. Przełożony kremami o smaku milky way, krem śmietankowy z serkiem mascarpone, żelka malinowa a na wierzchu tynk z masła i mleka skondensowanego słodzonego. Dekoracje małej solenizantki nie są jadalne. Bok udekorowany kolorowymi posypkami, napis wykonany z różowej masy cukrowej. Połowa tortu dla taty to napis i gwiazdki z masy cukrowej (część gwiazdek z czarnej masy cukrowej a część z białej, całość pomalowana złotym barwnikiem spożywczym). Natomiast pieniądze to wydruk na opłatku jadalnym, aby uzyskać efekt sztabki pieniędzy, pod opłatek wykroiłam prostokąt wielkości pieniądza z masy cukrowej.



BISZKOPT:
Składniki:
* 8 jajek w temperaturze pokojowej
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. 
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. 


KREM MILKY WAY:
Składniki:
* 220 ml śmietany kremówki 36%
* 130 g batonów Milky Way
* 250 g serka mascarpone

Wykonanie:
Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać ją na małym ogniu. W między czasie batoniki pokroić na mniejsze kawałki, dodać je do kremówki, nadal podgrzewać i mieszać do momentu, aż batony się rozpuszczą. 
WAŻNE: Śmietany nie można doprowadzić do wrzenia.
Gdy batony się rozpuszczą, garnek zdjąć z ognia i wystudzić masę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia do zimnej kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła.

KREM ZE ŚMIETANY I SERKA MASCARPONE:
Składniki:
* 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 20-25 g cukru pudru

Wykonanie:
Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. 


ŻELKA MALINOWA:
Składniki:
* 450 g świeżych lub mrożonych malin
* 35 g cukru
* 8 g żelatyny
* 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Maliny z cukrem umieścić w garnku, podgrzewać na tyle, by maliny puściły sok i rozpuścił się cukier. Następnie masę zmiksować blenderem na gładką masę. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do malin, wymieszać.
Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.

TYNK MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM:
Składniki:
* 200g masła z minimum 82% zawartością tłuszczu
* 150 g mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:
W misce ucierać masło przy pomocy miksera około 8-9 minut. Masło powinno zwiększyć swoją objętość. Następnie do masła wlać mleko skondensowane słodzone. Całość ponownie wymieszać mikserem około 2-3 minut. 
Do tynku można dodać biały barwnik spożywczy, aby go wybielić, lub inny dowolny kolor barwnika, aby uzyskać wybrany kolor.

Wykonanie całego tortu:
Biszkopt rozkroić na 3 równe części wzdłuż. Każdy płat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną. Na podkład do tortu posmarować odrobinę kremu, wtedy pierwszy płat biszkoptu solidnie utrzyma się na podkładzie. Na nasączony biszkopt wysmarować równomiernie krem milky way. Następnie położyć kolejny płat biszkoptu, nasączyć. Posmarować cienką warstwę kremu śmietankowego, na środku położyć żelkę malinową. Boki wkoło żelki na wierzch posmarować pozostałym kremem. Na wierzch położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć. Wierzch tortu i bok wysmarować połową tynku maślanego, wyrównać całą powierzchnię. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Po tym czasie tort wyjąć z lodówki, posmarować pozostałą częścią tynku maślanego, Dobrze wygładzić wierzch i bok. 
Na samym końcu można przystąpić do dekoracji. Tym, czym udekorowałam tort jest opisane wyżej :)




 






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger