Ucierane ciasto z borówkami to pyszne, puszyste a zarazem szybkie w przygotowaniu ciasto. Tak naprawdę zamiast borówek można dodać różne inne dodatki, co kto lubi. Mogą być to owoce, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut+ około 40-45 minut pieczenia i gotowe. Praktycznie zaraz po upieczeniu można pokroić ciasto, więc jest ono doskonałą alternatywą na niespodziewanych gości.
Składniki na ucierane ciasto z borówkami:
* 200 g masła
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 200 g mąki pszennej
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 200 g masła
* 4 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 200 g mąki pszennej
* 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 50 g mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* około 200 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem około 3 minut, potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej jeszcze chwilę ucierać. Kolejno wbić całe jajka, wymieszać z masłem. Na końcu wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać mikserem.
Foremkę wielkości 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, na wierzch posypać borówkami. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 40 minut.
Ciasto po przestudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Masło utrzeć mikserem około 3 minut, potem dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej jeszcze chwilę ucierać. Kolejno wbić całe jajka, wymieszać z masłem. Na końcu wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać mikserem.
Foremkę wielkości 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto, na wierzch posypać borówkami. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 40 minut.
Ciasto po przestudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Ale smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta szybkie i pyszne
OdpowiedzUsuń