ZAPIEKANKA Z TORTELLINI I KIEŁBASĄ

Zapiekanka z tortellini i kiełbasą to pyszna propozycja na szybki obiad. Przygotowana dosłownie w 40 minut. Jedna z najlepszych i najszybszych zapiekanek jakie robiłam. Wystarczy tylko kilka składników do przygotowania tego smacznego, aromatycznego obiadu. Choć zapiekanka ta niekoniecznie musi posłużyć jako danie obiadowe. Można ją również podać gościom jako ciepłe danie podczas przeróżnych imprez okolicznościowych, spotkań rodzinnych. 
Składniki na zapiekankę z tortellini i kiełbasą:
* 400 g tortellini z dowolnym nadzieniem (u mnie ze szpinakiem i ricottą)
* 1 nieduża cebula
* 2 kiełbasy typu śląska
* pół czerwonej papryki
* około 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 200 ml passaty pomidorowej
* pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki suszonego oregano (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Tortellini ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody.
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę i paprykę również pokroić w niedużą kostkę.
Na patelnię wlać odrobine oleju, podsmażyć kiełbasę z cebulę. Pod koniec smażenia dodać paprykę, wszystko razem podsmażać około 2 minut. 
Do garnka wlać passatę pomidorową, wsypać wszystkie przyprawy. Passatę podgrzać i wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wsypać połowę tortellini, na wierzch posypać połowę zawartości z patelni (kiełbasa, cebula, papryka). Na to rozlać na całość połowę passaty pomidorowej, posypać połową startego żółtego sera. Na to kolejno reszta tortellini, zawartość patelni, passata pomidorowa, wierzch posypać żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 170'C, zapiekankę piec około 20 minut.







 




1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)