ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB

Przygotowanie zakwasu żytniego na chleb wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Jednak jest czasochłonne i ważne jest tu pilnowanie czasu, aby co 24 godziny "dokarmić" nasz zakwas. Na jego przygotowanie potrzeba około 5 dni, wtedy też zakwas jest już praktycznie gotowy, by wykorzystać go do domowego wypieku pieczywa. Dziś opiszę Wam jak krok po kroku zrobić taki zakwas w domu. Chleb z domowego zakwasu wychodzi przepyszny, a jak upiec chleb na zakwasie opiszę Wam już w innym poście.
Składniki na zakwas żytni na chleb:
* około 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam Młyny Szczepanki)
* około 250 ml wody
* duży słoik

Wykonanie:
Dzień 1:
Do słoika wsypać 50 g mąki, wlać 50 ml przegotowanej, letniej wody, dobrze wymieszać. Słoika nie zakręcać pokrywką (przykryłam go jedynie ręcznikiem papierowym), tak przygotowaną papkę odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny (swój słoik trzymałam w kuchni na szafce obok której mam kaloryfer).


Dzień 2:
Po upływie 24 godzin wyrzucić połowę papki, do reszty zawartości słoika wsypać 50 g mąki, wlać 50 ml letniej wody, dobrze wymieszać. Słoik ponownie zakryć ręcznikiem papierowym, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny


Dzień 3:
Powtórzyć tą samą czynność co dnia 2-ego. Wyrzucić połowę papki, wsypać 50 g mąki, wlać 50 ml letniej wody, wymieszać. Zakryć ręcznikiem papierowym, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.


Dzień 4:
Ponownie powtórzyć czynność tą samą co 2-ego i 3-ego dnia. Wyrzucić połowę zakwasu, dodać 50 g mąki i 50 ml letniej wody, wymieszać, zakryć i odstawić na 24 godziny. 


Dzień 5:
To już ostatni dzień dokarmiania zakwasu. Zrobić to samo co w poprzednich dniach. Wyrzucić połowę zakwasu, dodać ostatnie 50 g mąki i 50 ml wody, wymieszać. Zakryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. 6-ego dnia zakwas powinien być już gotowy do użycia.


Porady:
* zakwas najlepiej dokarmiać co 24 godziny o tej samej porze
* najlepsza jest woda przegotowana, letnia
* jak poznać, że zakwas jest gotowy? Po 5-iu dniach dokarmiania 6-ego dnia w zakwasie powinny być widoczne wyraźne pęcherzyki powietrza, zaś zapach powinien być intensywny, winny kwaśny
* WAŻNE jeśli zakwas po postawieniu blisko kaloryfera zacznie kipieć to znaczy, że dla niego temperatura jest zbyt wysoka
* mój zakwas już po 1-szym dniu miał widoczne pęcherzyki powietrza, kolejne 3 dni nieco się uspokoił, natomiast po 5-u dniach wyraźnie widać znów były pęcherzyki, czuć było intensywny zapach
* jeśli zauważalna będzie pleśń to znaczy, że zakwas jest do wyrzucenia i jego wykonanie trzeba rozpocząć od nowa
* jeśli zakwas nie zacznie pracować oznacza to, że woda była za ciepła lub temperatura otoczenia jest za niska














Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger