Wielkanoc tuż tuż, w wielu domach nie może zabraknąć babki na wielkanocnym stole. Dziś mam dla Was propozycję na babkę kajmakową. Lekka, puszysta, łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta babka to moja próba przed świętami i na pewno upiekę ją do świątecznej popołudniowej kawy.
Składniki na babkę kajmakową:
* 5 jajek
* 1 łyżka cukru
* 100 g masła
* 300 g masy kajmakowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 180 g mąki pszennej
* 80 g mąki ziemniaczanej
Polewa kajmakowa:
* 100 g masy kajmakowej
* 2 łyżki śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
* garść płatków migdałów (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Do garnka przełożyć masło i masę kajmakową, podgrzewać do czasu, aż całość się rozpuści i połączy, wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru i żółtka, wymieszać mikserem. Dodać wystudzoną masę kajmakową z masłem, wsypać proszek do pieczenia i obie mąki, dobrze wymieszać mikserem.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40-45 minut. Upieczoną babkę wystudzić.
Masę kajmakową wymieszać ze śmietaną kremówką, aby powstała jednolita masa na polewę. Oblać nią babkę.
Migdały płatki uprażyć na suchej patelni, posypać nimi babkę.
Robiłam kiedyś babkę kajmakową i była pyszna. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam tą babkę, jest obłędna 😋 nigdy nie jadłam lepszej, nawet gotowana (którą uwielbiam:) się chowa. Od dziś będzie gościć u mnie częściej! Dziękuję za przepis 😍😍
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że babka smakuje :)
UsuńDziś robiłam tą babkę, jest obłędna 😋 nigdy nie jadłam lepszej, nawet gotowana (którą uwielbiam:) się chowa. Od dziś będzie gościć u mnie częściej! Dziękuję za przepis 😍😍
OdpowiedzUsuńSmacznego, pozdrawiam :)
Usuń