CHLEB PSZENNY NA ZACZYNIE POOLISH

Chleb pszenny na zaczynie poolish smakuje podobnie do pieczonego na zakwasie. Ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek. Mimo tego, że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu to gwarantuję, że warto. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem, rano wymieszać ciasto właściwe a w południe można cieszyć się już pysznym, świeżutkim bochenkiem chleba a zapach, który unosi się w całym domu jest nie do opisania.

Składniki na ciasto właściwe:
* 600 g mąki pszennej
* 420 g letniej wody
* 20 g soli
* 3 g drożdży instant
* cały wyrośnięty zaczyn poolish--> przepis na zaczyn poolish--> kliknij tutaj

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, wlać wodę i cały przygotowany wcześniej zaczyn poolish. Ciasto na chleb wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto wymaga składania: chwycić jeden brzeg ciasta od spodu, rozciągać go i nałożyć na wierzch na ciasto po przeciwnej stronie, w ten sposób składać ciasto kilka razy (ciasto będzie kleić się do rąk, więc można sobie pomóc zwilżając dłonie wodą). Zakryć miskę ścierką. Po pół godzinie ponownie złożyć ciasto kilka razy. Znów zakryć ścierką i po kolejnych 30 minutach jeszcze raz złożyć ciasto (czyli ciasto składać 3 razy w odstępie co 30 minut).  Następnie po ostatnim składaniu zakryć miskę z ciastem ścierką i odstawić na 2-3 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po upływie tego czasu należy przystąpić do formowania bochenków (jeden duży lub dwa mniejsze). Drewnianą stolnicę delikatnie oprószyć mąką, wyjąć ciasto z miski, uformować bochenek. Tak przygotowany chleb przełożyć do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania chleba złączeniem do góry. Ostatni raz ciasto zakryć ścierką i pozostawić na około godzinę do ostatecznego wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym z pokrywką do temperatury 240'C (naczynie powinno się dobrze nagrzać). Kiedy chleb wyrośnie a naczynie się nagrzeje przełożyć delikatnie bochenek do naczynia (tym razem łączenie powinno być już na dole).  Chleb naciąć nożem lub żyletką, zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez 25 minut następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15-20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i studzić na kratce, aby odparowało z góry i z dołu.

Jeśli ciasto dzielimy na 2 bochenki a mamy tylko jedno naczynie do pieczenia to z jednym bochenkiem należy postąpić jak wyżej opisane, natomiast drugi bochen na czas pieczenia pierwszego włożyć do lodówki. Wyjąć go z lodówki na 20 minut przed jego pieczeniem. Po wyjęciu pierwszego upieczonego bochenka chleba z naczynia, włożyć je na 5 minut do piekarnika, by się nagrzało, potem można przełożyć do naczynia drugi bochen chleba i piec według powyższej instrukcji.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)