ZACZYN POOLISH

Zaczyn poolish co to takiego? Jest to zaczyn, który przygotowuje się z minimalnej ilości drożdży oraz mąki i wody w tej samej ilości. Wyrasta on bardzo długo, od 10 do nawet 16 godzin w temperaturze pokojowej. Tak naprawdę w czasie wyrastania musi dojść do procesu fermentacji. Pieczywo z takiego zaczynu jest pyszne, ma chrupiącą skórkę i miękki środek z charakterystycznymi dziurami.

Składniki na zaczyn poolish:
* 1 g suchych drożdży instant (3 g drożdży świeżych)
* 70 g wody letniej
* 70 g mąki pszennej

Wykonanie:
Drożdże wsypać do miski, wlać letnią wodę. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Miskę zakryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 do 16 godzin.

Zaczyn poolish trzeba obserwować, czas jego fermentacji zależny jest od Waszej temperatury w pomieszczeniu. Kiedy będzie gotowy? Zaczyn jest gotowy wtedy, kiedy  wyraźnie zwiększy swoją objętość, pojawią się pęcherzyki powietrza i zacznie wydzielać lekko kwaskowaty zapach.

PRZED


PO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)