Składniki na zaczyn poolish:
* 1 g suchych drożdży instant (3 g drożdży świeżych)
* 70 g wody letniej
* 70 g mąki pszennej
Wykonanie:
Drożdże wsypać do miski, wlać letnią wodę. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Miskę zakryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 do 16 godzin.
Zaczyn poolish trzeba obserwować, czas jego fermentacji zależny jest od Waszej temperatury w pomieszczeniu. Kiedy będzie gotowy? Zaczyn jest gotowy wtedy, kiedy wyraźnie zwiększy swoją objętość, pojawią się pęcherzyki powietrza i zacznie wydzielać lekko kwaskowaty zapach.
PRZED
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)