KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SEREM I CEBULKĄ PRAŻONĄ

Kotlety ziemniaczane z serem i cebulką prażoną to pyszne i szybkie kotlety z ziemniaków, które pozostały z obiadu. Czasem zdarza mi się, że ugotuję ich za dużo i właśnie wtedy następnego dnia szykuję kotlety ziemniaczane. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, wykonane dosłownie w kilka chwil. Takie kotleciki wystarczy polać sosem np pieczarkowym.
Składniki na kotlety ziemniaczane z serem i cebulką prażoną:
* 500 g ugotowanych ziemniaków
* 1 jajko
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki cebulki prażonej
* 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze ugnieść tłuczkiem. Do miski z ziemniakami wbić całe jajko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cebulkę prażona i ser starty. Wszystko dobrze wymieszać. Łyżką nabierać porcje masy, formować z nich kule a potem spłaszczyć. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.
Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów ziemniaczanych.

Zapraszam do skorzystania z przepisu na sos pieczarkowy--> przepis tutaj








4 komentarze:

  1. Moja mama często robiła takie kotlety, ale bez dodatku sera. Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)