ZUPA KREM Z GRZYBÓW SUSZONYCH I PIECZAREK

Zupa krem z grzybów suszonych i pieczarek jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna, aromatyczna, kremowa i pachnąca lasem. Doskonała na uroczysty obiad dla gości, a także doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia. Taka zupa zawsze kojarzy mi się ze świętami, jednak w moim domu gości dość często w ciągu całego roku. A po nalaniu jej do talerza wystarczy kleks śmietany i kilka groszków ptysiowych lub grzanek. Pyszności :)
Składniki na zupę krem z grzybów suszonych i pieczarek:
* 1 cebula
* 300 g pieczarek
* 2 szklanki suszonych grzybów (użyłam borowików suszonych Skworcu)
* 1 ząbek czosnku
* 2 litry bulionu drobiowego
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki masła
* 60 g ryżu basmati (waga przed gotowaniem)
* sól, pieprz czarny mielony do smaku
* śmietana 18% 
* groszek ptysiowy (użyłam Brześć)

Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Zawartość patelni przełożyć do garnka.
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pieczarki, również przełożyć do garnka. 
Grzyby suszone i czosnek dołożyć do garnka do podsmażonej cebuli i pieczarek. Całość zalać bulionem. Gotować około 10 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem czarnym, wsypać ryż basmati, gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym około 20 minut. Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Zupę krem nalać do talerza, dodać kleks śmietany i kilka groszków ptysiowych na wierzch.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)