Krem czekoladowy- najlepszy do tortów, ciast i deserów to niezwykle prosty do zrobienia krem a swoim smakiem zachwyci wszystkich. Można nim przekładać tort, używać do ciast, do deserów, idealny do dekoracji. To mój niezawodny przepis, z którego korzystam od wielu lat. Krem jest mega czekoladowy, puszysty i gotowy dosłownie w kilka chwil. Zawsze się udaje :)
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.
Składniki na krem czekoladowy:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g czekolady mlecznej
* 120 g serka mascarpone
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wlać do garnka, podgrzać. Wsypać połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać całość do rozpuszczenia się czekolady. Co chwilę mieszając by na dnie śmietana się nie przypalała.
Śmietanę z czekoladą wystudzić, garnek zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia masę przełożyć do miski, dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem przez około 1-2 minuty (tyle czasu powinno wystarczyć, by krem się połączył z serkiem mascarpone i stał się puszysty).
Taka ilość kremu wystarczy do 2 przełożeń tortu o średnicy 18 cm.
Moze byç śmietana 30%?
OdpowiedzUsuńSzczerze przyznam, że zawsze używam tylko i wyłącznie 36%, więc nie wiem jaka dokładnie wyjdzie konsystencja przy 30%.
Usuń