KURCZAK PIECZONY W PIWIE

Kurczak pieczony w piwie jest pyszny, kruchy, delikatny z chrupiącą skórką z zewnątrz. Idealny na wspólny rodzinny obiad a także dla zaproszonych gości, na specjalne okazje. Z takim kurczakiem nie ma zbyt wiele pracy, wystarczy przyprawić kurczaka a potem tylko włożyć do piekarnika i upiec. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub warzywami.
Składniki na kurczaka pieczonego w piwie:
* kurczak o wadze około 2 kg
* 1/3 szklanki oleju
* pół płaskiej łyżeczki soli
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
* pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
* 250 ml piwa

Wykonanie:
W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami. Kurczaka wysmarować wszędzie marynatą, zakryć folia i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
Piekarnik nagrzać do 160'C. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką piersią do góry. Do naczynia z kurczakiem wlać piwo, zakryć pokrywką i piec około 1 godziny.
Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę, kurczaka odwrócić piersią do dołu, piec bez przykrycia około 30 minut, następnie ponownie obrócić kurczaka piersią do góry i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)