Składniki na kluseczki z ricotty (porcja dla 2 osób):
* 250 g ricotty
* 55 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 1 litr wody do ugotowania klusków
Wykonanie:
Ricottę, żółtko i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Do tego wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Masa będzie lekko klejąca, ale taka ma być, dzięki dodaniu małej ilości mąki kluski będą lekkie i delikatne.
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć masę z miski. Uformować wałek, lekko spłaszczyć, pokroić na 1,5 cm kawałki (tak jak na kopytka).
W garnku zagotować wodę, włożyć kluski, gotować około 2 minut od ich wypłynięcia na wierzch.
Kluski polać rozpuszczonym masłem.
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubimy!
OdpowiedzUsuń