SZYBKIE KLUSECZKI Z RICOTTY

Szybkie kluseczki z ricotty to doskonały dodatek do obiadu, można je również podać jako podwieczorek na słodko polane, np masłem i posypane cukrem lub cynamonem lub polane sosem owocowym. Kluski te wykonane są dosłownie w 15 minut. Moja córka je uwielbia i przygotowujemy je bardzo często, zabiera je również ze sobą w pojemniku na 2 śniadanie do szkoły.
Składniki na kluseczki z ricotty (porcja dla 2 osób):
* 250 g ricotty
* 55 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 1 litr wody do ugotowania klusków

Wykonanie:
Ricottę, żółtko i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Do tego wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Masa będzie lekko klejąca, ale taka ma być, dzięki dodaniu małej ilości mąki kluski będą lekkie i delikatne.
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć masę z miski. Uformować wałek, lekko spłaszczyć, pokroić na 1,5 cm kawałki (tak jak na kopytka).
W garnku zagotować wodę, włożyć kluski, gotować około 2 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

Kluski polać rozpuszczonym masłem.







3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)