KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to błyskawiczna zupa, którą bardzo często gotowała moja mama, a teraz przyrządzam ją ja. Gotowana na aromatycznym rosole, pełna kapusty, ziemniaków, marchewki i wkładki w postaci mięsa, na którym gotuje się zupa. Tak naprawdę pozostały z niedzieli rosół można bez problemu przerobić na taką zupkę. A w Waszych domach je się kapuśniak ze słodkiej czy kwaśnej kapusty?
Składniki na kapuśniak ze słodkiej kapusty:
* około 3 litrów wody
* 2 uda z kurczaka
* 2 marchewki
* 4 nie duże ziemniaki
* korzeń pietruszki
* kawałek korzenia selera
* kawałek pora
* 1 nie duża główka białej kapusty
* sól do smaku
* solidna garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Do garnka włożyć mięso, korzeń pietruszki i selera, por, wlać wodę, wsypać sól do smaku, gotować wywar około 45 minut, pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Po tym czasie wsypać marchewkę pokrojoną w kostkę i drobno poszatkowaną kapustę białą. Gotować kolejne 45 minut. Na samym końcu do zupy wsypać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. na końcu ewentualnie doprawić do smaku solą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)