KRUCHE TARTALETKI ZE ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Kruche tartaletki ze śmietaną, truskawkami i galaretką to takie moje małe co nie co do popołudniowej kawki. Bardzo smaczne, idealne na jeden kęs (no może dwa kęsy ;)). Idealny deser dla całej rodziny. Kruchy spód, śmietana, truskawki lub inne ulubione owoce a na wierzchu nie wielka warstwa galaretki. Co Wam powiem, to było pyszne i żałuję, że nie zrobiłam więcej, bo zarówno rodzinka jak i goście zachwyceni.
Składniki na kruche tartaletki ze śmietaną, truskawkami i galaretką:
Kruche ciasto:
* 250 g mąki pszennej
* 2 łyżki cukru pudru
* 100 g zimnego masła
* 2 żółtka

Masa śmietanowa:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
* kilka świeżych truskawek
* 1 galaretka truskawkowa
* 300 ml wrzącej wody

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, wystudzić, pozostawić do lekkiego tężenia.
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią dobrze zagnieść ciasto, aby powstała kula. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać kształt koła, np przy pomocy szklanki (koła muszą być odrobinę większe od najdłuższej średnicy foremki do tartaletek). Ciastem wykładać foremki. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec tartaletki około 17-20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, ostudzić, następnie ciastka wyjąć z foremek.
Śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubić mikserem na sztywną pianę.
Truskawki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na dnie kruchych tartaletek wysmarować cienką warstwę śmietany, na to poukładać plasterki truskawek. Na wierzch łyżeczką wylewać lekko już tężejącą galaretkę.









 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)