PUSZYSTE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Puszyste bułeczki śniadaniowepyszne i niezwykle szybkie oraz łatwe w przygotowaniu. Bułeczki po upieczeniu są puszyste, z miękką skórką i niesamowicie smaczne. Piekę je dość często i dziwię się dlaczego ten przepis dodaję Wam dopiero teraz. Jednak zaręczam, że warto je upiec dla smaku i zapachu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia. Swoją świeżość zachowują długo, dlatego można też upiec je wieczorem a będą doskonałe kolejnego dnia na śniadanie.
Składniki na 12 puszystych bułeczek śniadaniowych:
* 25 g świeżych drożdży
* 250 ml mleka
* 2 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki soli
* 600 g mąki pszennej
* 110 g masła
* 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania na wierzchu

Wykonanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać 120 ml letniego mleka, wymieszać by drożdże z cukrem się rozpuściły. Wsypać 2 łyżki mąki (mąkę zabrać od odmierzonych 600 g), wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie wlać pozostałe 130 mleka, masło rozpuścić, wlać do miski. Wsypać mąkę, sól, wbić 2 jajka. Przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego dobrze wyrobić ciasto (można to też zrobić dłonią). Miskę z ciastem ponownie zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, krótko wyrobić. Podzielić je na 12 części.  Każdy kawałek ciasta drożdżowego uformować na okrągłe bułeczki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby pomiędzy nimi było około 1 cm odstępu. Zakryć ponownie ścierką, odłożyć na około 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170'C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut.

Bułki można przygotować wieczorem do etapu uformowania ciasta na kształt bułeczek, zakryć ścierką i wstawić na noc do lodówki. Z rana wyjąć ciasto na około 30 minut, następnie posmarować jajkiem i można piec.








2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)