RURKI WAFLOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Rurki waflowe z bitą śmietaną przypominają mi dzieciństwo, kiedy to w cukierniach na półkach były stosy takich kruchych rurek nadzianych bitą śmietaną. Ostatnio zakupiłam sobie wafelnicę do wypieku wafelków do lodów i rurek, więc postanowiłam sama przygotować te słodkości dla mojej rodziny. Takie rurki można dowolnie napełniać różnymi kremami, tylko najlepiej nadziewać je na chwilę przed podaniem, aby nie zmiękły za bardzo od kremu.
Składniki na rurki waflowe z bitą śmietaną (około 30 rurek):
* 300 g mąki pszennej
* 3 żółtka
* 250 ml mleka
* 200 g cukru
* szczypta soli

Nadzienie:
* 600 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Do miski wyspać mąkę, cukier i sól, wymieszać, Wlać mleko i żółtka. Ciasto wymieszać przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Wafelnicę nagrzać, łyżką na środku wylać porcję ciasta, zamknąć wafelnicę i piec wafle około 1,5 minuty. Aby nadać waflom kształt rurek należy je nawinąć na odpowiednią foremkę, kiedy jeszcze są ciepłe, ponieważ szybko po upieczeniu stają się twarde i kruche.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, przełożyć ją do rękawa cukierniczego, z obu stron nadziewać rurki.

Rurki bez nadzienia można zamknąć szczelnie w pudełku i zachowają swoją świeżość i kruchość nawet około 1 tygodnia. Po ich nadzianiu szybko staną się miękkie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)