SEROWE CIASTECZKA Z BRĄZOWYM CUKREM

Serowe ciasteczka z brązowym cukrem to delikatne, pyszne, kruche ciastka wykonane z kilku składników i w kilka chwil. Obtoczone zostały w brązowym cukrze, idealne do kubka kawy lub herbaty. Takie małe słodkie co nie co na jeden kęs. Z podanych składników wychodzi sporo ciastek, jednak uprzedzam Was, że z talerza znikają w mgnieniu oka :)
Składniki na serowe ciasteczka z brązowym cukrem:
* około 350 g mąki pszennej
* 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 200 g masła
* 1 jajko
* 30 g cukru białego 
* 3-4 łyżki brązowego cukru (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Do miski wsypać początkowo 300 g mąki pszennej, dodać twaróg sernikowy, zimne masło, wbić całe jajko, wsypać biały cukier. Dłonią wyrobić ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosypać pozostałe 50 g mąki, dobrze zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicy podsypanej odrobiną mąki rozwałkować ciasto na grubość około 6-7 mm. Przy pomocy radełka wyciąć paski szerokości 3 cm. Następnie każdy pasek pociąć tak, by powstały kwadraty o boku około 3 cm. Każdy kwadrat z jednej strony obtoczyć w brązowym cukrem. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (cukrem ku górze). Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 20-25 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)