Błyskawiczne ciasto z rabarbarem jest bardzo proste w wykonaniu, idealnie pasuje do popołudniowej kawki lub herbaty. Jest wyśmienite, puszyste, z odrobiną ciasta kakaowego i dużą ilością rabarbaru. Wystarczy tylko wszystko zamieszać, upiec, posypać cukrem pudrem i gotowe. Słodko- kwaśne ciasto, które z pewnością uda się każdemu.
Składniki na błyskawiczne ciasto z rabarbarem (okrągła blacha o średnicy 24 cm):
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki oleju
* 3/4 szklanki mleka
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1 płaska łyżka kakao
* 3 łodygi rabarbaru
Wykonanie:
Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier. Całość wymieszać mikserem, aż masa jajeczna stanie się jaśniejsza. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Ciasto dobrze wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wylać 3/4 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta wsypać kakao, wymieszać. Łyżką wylewać ciemne ciasto na wierzch na jasne, tworząc "kleksy".
Rabarbar oczyścić, pokroić w około 1 cm kawałki. Na wierzchu ciasta ułożyć rabarbar.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 30-35 minut.
Ciasto po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)