DOMOWY MAKARON

Domowy makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a satysfakcja ogromna. Najlepszy do rosołu, innych zup lub dań z makaronem. Taki domowy makaron jest o niebo lepszy od tego ze sklepowych półek. Rosół w niedzielę z domowym makaronem to raj dla podniebienia. Można go kroić samodzielnie, najpierw rozwałkowując cienko ciasto, ale można też tak jak to w moim przypadku wspomóc się maszynką wtedy taki makaron jest przygotowany ekspresowo.
Składniki na domowy makaron (ilość odpowiednia dla około 4 osób):
* 160 g mąki pszennej
* 1 całe jajko
* 2 żółtka
* płaskie pół łyżeczki soli
* 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Na stolnicę lub matę silikonową wysypać mąkę. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wbić całe jajko, 2 żółtka, wlać oliwę z oliwek, wsypać sól. Delikatnie nożem połączyć wszystkie składniki, następnie dłonią zabrać się za zagniatanie ciasta. Musi być ono jednolite i gładkie, zazwyczaj zagniatam taką porcję ciasta około 10-15 minut. 
Opcja dla osób ręcznie krojących makaron: ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować najcieniej jak tylko się da. Następnie rozwałkowane ciasto zawinąć w rulon. Nożem kroić cienkie paski około 2 mm. Pokrojony makaron lekko oprószyć mąką, delikatnie dłonią podnosić do góry makaron i go rozdzielić, aby się nie posklejał.
Wersja dla osób robiących makaron przy pomocy maszynki: Ciasto podzielić na 4 części. Pokrętło maszynki ustawić na 1 i stopniowo wałkować przez maszynkę płat makaronu zwiększając pokrętło, aż do uzyskania pożądanej grubości ciasta. Kolejno płat ciasta przepuścić przez wybrany rodzaj końcówki do cięcia makaronu. Podsypać makaron lekko mąką i delikatnie przemieszać, by się nie posklejał.

Tak przygotowany makaron można od razu ugotować (około 3 minuty w gotującej, osolonej wodzie). Można go też ususzyć, przełożyć do woreczka lub miseczki i przechowywać szczelnie zamknięty. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger