SEROWE ŚLIMACZKI Z MARMOLADĄ

Ostatnio pisałam Wam przepis na serowe ciastka z brązowym cukrem, a że zostało mi jeszcze twarogu, więc przygotowałam również serowe ślimaczki z marmoladą. Wyszły obłędne w smaku, a pracy przy tym niewiele. Przyznam Wam, że te ciasteczka przygotowałam razem z córką i miałyśmy przy tym świetną zabawę, a co ważne wspólnie spędzony czas. Polecam i Wam ich przygotowanie i zaangażowanie do tego dzieci :)
Składniki na serowe ślimaczki z marmoladą:
* około 350 g mąki pszennej
* 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 200 g masła
* 1 jajko
* 3-4 łyżki marmolady (użyłam marmolady o smaku róży Orzech)

Wykonanie:
Do miski wsypać początkowo 300 g mąki pszennej, dodać twaróg sernikowy, zimne masło, wbić całe jajko. Dłonią wyrobić ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosypać pozostałe 50 g mąki, dobrze zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicy podsypanej odrobiną mąki rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 4-5 mm.
Na rozwałkowane ciasto rozsmarować na całości 2 łyżki marmolady (kolejne 2 łyżki marmolady na drugą część ciasta). Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Nożem ciąć paski około 5-6 mm. Układać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 20-25 minut.









2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)