Składniki na serowe ślimaczki z marmoladą:
* około 350 g mąki pszennej
* 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 200 g masła
* 1 jajko
* 3-4 łyżki marmolady (użyłam marmolady o smaku róży Orzech)
Wykonanie:
Do miski wsypać początkowo 300 g mąki pszennej, dodać twaróg sernikowy, zimne masło, wbić całe jajko. Dłonią wyrobić ciasto, jeśli będzie nadal lepkie dosypać pozostałe 50 g mąki, dobrze zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Na stolnicy podsypanej odrobiną mąki rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 4-5 mm.
Na rozwałkowane ciasto rozsmarować na całości 2 łyżki marmolady (kolejne 2 łyżki marmolady na drugą część ciasta). Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Nożem ciąć paski około 5-6 mm. Układać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 20-25 minut.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawkę <3
Usuń