GALARETKA Z KURCZAKA

Galaretka z kurczaka w moim domu gości bardzo często, kiedy to pozostaje mi niewielka ilość rosołu i mięso. Pyszna, aromatyczna, szybka w przygotowaniu i tania. Doskonale nadaje się również podana jako przekąska na imprezowym stole. Do galaretki można dodać co kto lubi... jajko, kukurydzę czy groszek konserwowy. U mnie najczęściej jest z warzyw i mięsa z rosołu. Taką właśnie lubimy, no i oczywiście przed podaniem galaretka musi być skropiona sokiem z cytryny lub octem ;) Mniam :)

Składniki na galaretkę z kurczaka:
* około 1,5 litra czystego rosołu
* 3 uda z kurczaka z rosołu
* kilka kawałków marchewki z rosołu
* kawałek korzenia selera i pietruszki z rosołu
* niewielka ilość świeżej natki pietruszki
* 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
* cytryna lub octem do skropienia galaretki

Wykonanie:
Mięso z rosołu obrać ze skóry i kości, pokroić na małe kawałki. Warzywa z rosołu pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa razem z mięsem i natką pietruszki razem wymieszać. Do niewielkich miseczek przełożyć farsz warzywno- mięsny do 3/4 wysokości miseczek.
Rosół zagotować, wsypać żelatynę, chwilę gotować, aby żelatyna się rozpuściła. Do miseczek z mięsem i warzywami chochlą wlewać rosół, tak by wszystko było pokryte rosołem. Miseczki wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Przed podaniem galaretki wyjąć z misek, jeśli ktoś lubi to skropić octem lub cytryną.











2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)