GNIAZDA BEZOWE Z KREMEM JAGODOWYM I OWOCAMI

Gniazda bezowe z kremem jagodowym i owocami to deser idealny. Delikatna, chrupiąca beza wypełniona kremem ze śmietany i nadzienia jagodowego a na wierzchu owoce. Wbrew pozorom deser ten jest łatwy w przygotowaniu, jednak na samo suszenie bezy potrzeba około 3 godziny. Gniazda bezowe wyglądają uroczo, efektownie i doskonale pasują na słodki stół podczas imprez okolicznościowych. 
Składniki na gniazda bezowe z kremem jagodowym i owocami:
Beza:
* 4 białka jaj
* 240 g drobnego cukru do wypieków

Krem jagodowy:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki nadzienia o smaku jagodowym (użyłam nadzienie jagodowe Lauretta)

Do dekoracji:
* 3-4 truskawki
* kilka borówek amerykańskich

Wykonanie:
Białka ubić przy pomocy miksera na sztywna pianę. Nie przerywając pracy miksera stopniowo dodawać cukier. Ubić do momentu aż piana będzie błyszcząca i nie będzie w niej wyczuwalny cukier. 
Masę bezową przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką cukierniczą (u mnie Wilton 1M). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać gniazda bezowe czyli najpierw wycisnąć okrągły spód a następnie brzegi podnieść lekko ku kurze pozostawiając pusty środek. 
Piekarnik nagrzać do 90'C (w przypadku bezy należy wyczuć swój piekarnik, u mnie, aby beza była krucha i biała sprawdza się tylko opcja nagrzania na 90'C), suszyć bezę około 3 godziny.
Do miski wlać schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić ją na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodać nadzienie jagodowe, wymieszać, aby składniki się połączyły. Krem przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać niedużą ilość kremu na bezę. Całość udekorować owocami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)