Jednak zanim przejdę do przepisu wspomnę Wam kilka słów o stojaku na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders. Brytfanna wykonana ze stali nierdzewnej z dokręcanym kubeczkiem, na którego trzeba nadziać kurczaka. Natomiast w misy można umieścić dość sporą ilość warzyw takich jak ziemniaki, marchewka, papryka, cukinia... Cała misa ma średnicę 33 cm, posiada uchwyty z emaliowanego żeliwa. Zaletą takiej brytfanny ze stojakiem jest to, że kurczak piecze się równomiernie z każdej strony, nie trzeba go obracać, a skórka kurczaka jest chrupiąca wszędzie. Dodatkowo stojak przystosowany jest do grilli gazowych. A jeśli i Wam podoba się stojak lub jesteście zainteresowani innymi akcesoriami do grilla to odsyłam Was na stronę decofire.pl.
* 1 kurczak (u mnie waga około 1,8 kg)
* 5-6 łyżek oleju
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
* pół łyżeczki majeranku
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
* 5 większych ziemniaków
* 2 marchewki
* sól do posypania warzyw
* odrobina przyprawy do ziemniaków
Wykonanie:
W misce wymieszać olej z przyprawami, natrzeć marynatą kurczaka. Odłożyć kurczaka do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia kurczaka nadziać na stojak. Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchewki na pół. Warzywa rozłożyć w misie dookoła kurczaka, posypać z wierzchu solą i przyprawą do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 150'C, piec całość około 1,5 godziny.
Pychota
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie tak :)
Usuń