KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI NA STOJAKU Z DODATKIEM WARZYW+ RECENZJA STOJAKA NA KURCZAKA

Dziś mam dla Was przepis na soczystego w środku, z chrupiącą skórką z zewnątrz, aromatycznego kurczaka pieczonego w całości na stojaku. Na foremce można rozłożyć warzywa i tak naprawdę mamy pyszny obiad, przy którym jest minimum pracy a maximum smaku. Doskonały na niedzielny obiad w gronie rodzinnym.
Jednak zanim przejdę do przepisu wspomnę Wam kilka słów o stojaku na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders. Brytfanna wykonana ze stali nierdzewnej z dokręcanym kubeczkiem, na którego trzeba nadziać kurczaka. Natomiast w misy można umieścić dość sporą ilość warzyw takich jak ziemniaki, marchewka, papryka, cukinia... Cała misa ma średnicę 33 cm, posiada uchwyty z emaliowanego żeliwa. Zaletą takiej brytfanny ze stojakiem jest to, że kurczak piecze się równomiernie z każdej strony, nie trzeba go obracać, a skórka kurczaka jest chrupiąca wszędzie. Dodatkowo stojak przystosowany jest do grilli gazowych. A jeśli i Wam podoba się stojak lub jesteście zainteresowani innymi akcesoriami do grilla to odsyłam Was na stronę decofire.pl.





Składniki na kurczaka pieczonego w całości na stojaku z dodatkiem warzyw:
* 1 kurczak (u mnie waga około 1,8 kg)
* 5-6 łyżek oleju
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
* pół łyżeczki majeranku
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
* 5 większych ziemniaków
* 2 marchewki
* sól do posypania warzyw
* odrobina przyprawy do ziemniaków

Wykonanie:
W misce wymieszać olej z przyprawami, natrzeć marynatą kurczaka. Odłożyć kurczaka do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia kurczaka nadziać na stojak. Ziemniaki i marchewki obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchewki na pół. Warzywa rozłożyć w misie dookoła kurczaka, posypać z wierzchu solą i przyprawą do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 150'C, piec całość około 1,5 godziny.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger