Tort brzoskwiniowo- jogurtowy w stylu drip cake to tort oblany czekoladą, która po bokach ścieka tworząc efekt sopelków. Był taki czas, że robiłam dość sporo przeróżnych tortów, ale przyznam, że z drip cake wyjątkowo dobrze mi się pracuje.
Tym razem przygotowałam tort, który w środku miał jedno przełożenie z kremu brzoskwiniowego, a drugi to krem jogurtowy z kawałkami galaretek. Lubię takie proste połączenia smakowe i dekoracje owocowe.
Składniki na tort brzoskwiniowo- jogurtowy w stylu drip cake:
Biszkopt:
* 8 jajek w temperaturze pokojowej
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan.
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem.
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan.
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem.
Krem brzoskwiniowy:
* 500 g brzoskwiń z puszki (waga brzoskwiń po odsączeniu z zalewy
* 150 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżeczki żelatyny
* 150 ml wody
Wykonanie:
Brzoskwinie zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera. Żelatynę wsypać do szklanki ze 100 ml wody, wymieszać Szklankę odstawić na 5 minut, aby żelatyna napęczniała. Po tym czasie żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła. Do brzoskwiń dodać rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać, wstawić do lodówki na 20-25 minut.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodawać do niej stopniowo puree brzoskwiniowe, dobrze wymieszać mikserem.
Krem jogurtowy z galaretkami:
* 3 galaretki, każda innego koloru
* 450 ml wrzącej wody
* 300 g jogurtu greckiego
* 100 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka żelatyny
* 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić każdą osobno w 150 ml wrzącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia, następnie galaretki pokroić w niedużą kostkę.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Kolejno żelatynę podgrzać, aby się rozpuściła, wystudzić.
Jogurt grecki wymieszać mikserem z cukrem pudrem. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do jogurtu stopniowo dodawać ubitą śmietanę, dobrze wymieszać. Na końcu wlać żelatynę, wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać pokrojone galaretki, delikatnie wymieszać szpatułką.
Krem śmietankowy na wierzch:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać do połączenia składników.
Drip czekoladowy:
* 130 g mlecznej czekolady
* 100 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie:
Śmietanę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę, podgrzewać, aby czekolada się rozpuściła. Masę dobrze wystudzić.
Dodatkowo:
* owoce do dekoracji: u mnie truskawki, kiwi i brzoskwinie z puszki
* syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu
Składanie tortu:
Biszkopt rozkroić wzdłuż na 3 równe części. Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładzie, nasączyć biszkopt syropem brzoskwiniowym. Na to wysmarować krem brzoskwiniowy. Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć go syropem, wysmarować na to krem jogurtowy. Na to ostatni blat biszkoptu, nasączyć go syropem. Wierzch tortu i boki wysmarować kremem śmietankowym, wyrównać całą powierzchnię. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się dobrze schłodził.
Na schłodzony tort wylewać drip czekoladowy za pomocą łyżeczki, butelki lub przełożyć drip do woreczka cukierniczego, na końcu wyciąć małą dziurkę. Drip wylewać po brzegu tortu tak, aby co kawałek drip lekko spływał. Drip nie może być za ciepły, ponieważ cały spłynie z tortu ani tez nie może być już tężejący.
Tort udekorować owocami.
Fantastyczny!!!
OdpowiedzUsuń