CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI

Mam nadzieję, że truskawki Wam się jeszcze nie przejadły, bo dziś mam dla Was przepis na szybki, łatwy i pyszny deser z truskawkami. Crumble z truskawkami czyli inaczej zapiekane truskawki pod kruszonką. Deser idealnie smakuje podany na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Najlepszy jest oczywiście ze świeżych truskawek, więc jeśli nigdy nie jedliście tych owoców w takiej postaci, to polecam spróbować, póki sezon truskawkowy w pełni.

Składniki na crumble z truskawkami:
* 600 g świeżych truskawek
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć, następnie odszypułkować. Większe truskawki przekroić na pół. Owoce przełożyć do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Tak przygotowane przełożyć do naczynia do zapiekania. 
Teraz pora na kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać truskawki.
Piekarnik nagrzać do 180'C, całość zapiekać około 20-25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)