Zapiekanki na bagietce to pyszne, chrupiące, pełne nadzienia zapiekanki doskonałe na kolację, a także do podania gościom podczas imprez domowych. Takie zapiekanki czasem zdarzy mi się przygotować na szybki obiad, kiedy to nie ma czasu stać długo w kuchni. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, potrzebne są jedynie bagietki, pieczarki, kiełbasa, cebula i ser, duuużo sera ;)
Składniki na zapiekanki na bagietce:
* 1 bagietka
* około 350 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 kiełbasy typu śląska
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* około 250 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 2-3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół następnie każdą połówkę przekroić na środku na pół, aby powstały 4 zapiekanki.
Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć ze sobą cebulę i pieczarki, następnie dodać kiełbasę. Całość podsmażyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do jeszcze ciepłego nadzienia wsypać około 100 g sera, wymieszać. Tak przygotowane nadzienie układać na bagietce, wierzch posypać resztą startego sera. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec zapiekanki, aż ser dobrze się roztopi.
mniammm bardzo lubię takie zapiekanki
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż zapiekanka. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń