Lubicie krewetki? Przyznam, że ja jeszcze jakiś czas temu byłam do nich sceptycznie nastawiona. Jednak trzeba otwierać się na różne smaki i odkąd spróbowałam to przyrządzam krewetki co jakiś czas na przeróżne sposoby. Tym razem postawiłam na połączenie makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami no i oczywiście nie mogło zabraknąć czosnku. Taki szybki, ale jakże wykwintny obiad. Co powiecie na takie połączenie?
Składniki na makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami:
* około 120 g makaronu tagliatelle
* około 200 g krewetek (użyłam mrożonych)
* 120 g świeżego szpinaku
* 170 g pomidorków koktajlowych
* 2 łyżki masła
* około 120 g makaronu tagliatelle
* około 200 g krewetek (użyłam mrożonych)
* 120 g świeżego szpinaku
* 170 g pomidorków koktajlowych
* 2 łyżki masła
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli cebulowej (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki soli cebulowej (użyłam Skworcu)
* około 80 ml śmietany 30%
* odrobina pieprzu czarnego do smaku
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z solą, ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Zlać wodę na durszlaku
Na patelni rozpuścić masło, wsypać krewetki, smażyć około 10 minut, na średnio nagrzanym palniku grzewczym. W połowie smażenia wsypać sól cebulową, czosnek i pieprz czarny, dobrze wymieszać. Następnie dodać pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, i podsmażać z krewetkami około 1 minuty. Kolejno dodać szpinak, wymieszać. Gdy szpinak się "skurczy" wlać śmietanę, i co chwile mieszając wszystko gotować około 4 minuty.
Do garnka wsypać ugotowany makaron, dodać całą zawartość patelni, dobrze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)