Mizeria z ogórków to doskonały dodatek do obiadu. Z dodatkiem śmietany, octu i świeżego koperku smakuje wyśmienicie. Dla mnie idealnym dodatkiem do mizerii są młode ziemniaki posypane koperkiem i kotlet schabowy, oj uwielbiam to połączenie. Sama mizeria jest bardzo prosta i szybka do zrobienia i jestem przekonana że pojawia się często w wielu polskich domach do obiadu :)
* około 500 g świeżych ogórków gruntowych
* 300 ml słodkiej śmietany 30%
* 4-5 łyżeczek octu spirytusowego
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* odrobina czarnego mielonego pieprzu
* 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
Wykonanie:
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Posypać je solą, wymieszać i odstawić na pół godziny, aby ogórki puściły sok.
W osobnej misce wymieszać śmietanę z octem, cukrem i pieprzem. Ogórki dobrze odcisnąć, dodać do śmietany. Dodać również posiekany koperek, wymieszać. W razie potrzeby mizerię doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)