Serowe knedle z truskawkami to pomysł na letni podwieczorek lub obiad na słodko. Najczęściej knedle podawane są z przesmażoną na maśle bułką tartą, polane śmietaną i posypane cukrem bądź cynamonem, można też z truskawek zrobić pyszny sos. Szybko i smacznie, kiedy pojawiają się truskawki to serowe knedle są w moim domu obowiązkowe.
Składniki na serowe knedle z truskawkami (około 25 knedli):
* 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki pszennej
* szczypta soli
* około 25 nie dużych truskawek
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Do miski przełożyć twaróg, wbić całe jajka, wsypać mąkę i sól. Dobrze zagnieść serowe ciasto, w razie gdyby ciasto było klejące dodać odrobinę mąki.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
Łyżką nabierać z miski niewielką ilość ciasta, spłaszczyć je by powstał okrągły placek. Na środku położyć truskawkę, zlepić końce ciasta, uformować okrągłego knedla.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wkładać partiami po kilka knedli, gotować je 5 minut od czasu ich wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, całość podsmażyć, aby bułka tarta się zarumieniła.
Knedle przed podaniem polać bułką tartą z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)