PLACKI NA MAŚLANCE

Moja córka uwielbia wszelakie placki i naleśniki, myślę, że mogłaby je jeść codziennie. Jednak, aby jej się nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance, które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Są tak smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;)
Składniki na placki na maślance (około 24 placki):
* 200 g maślanki
* 2 jajka
* 1 łyżka oleju
* 3 łyżki cukru
* 180 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wlać maślankę, olej, wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i nie było w cieście grudek.
Patelnię rozgrzać (jednak nie może być ona za mocno nagrzana, ponieważ placki za bardzo się spieką z zewnątrz), wylewać na patelnię łyżką porcje ciasta, w większych odstępach, placki jeszcze urosną. Smażyć placki na suchej patelni lub z odrobina oleju na rumiany kolor z obu stron.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)