ZUPA MLECZNA Z LANYMI KLUSKAMI

Zupa mleczna z lanymi kluskami... czy jest tu ktoś, kto choć raz nie jadł takiej zupy? Dla mnie to smaki z dzieciństwa, moja mama przyrządzała nam ją bardzo często. Uwielbiałam za czasów dzieciaka i uwielbiam do dziś. Ale wiem, że są i jej przeciwnicy. Przyznam, że czasem, kiedy najdzie mnie ochota na zupę mleczną z lanymi kluskami to i sama dla siebie ją gotuję, wtedy przywołuje miłe chwile z dzieciństwa ;) A jak jest u Was? Lubicie czy jest wręcz odwrotnie?

Składniki na zupę mleczną z lanymi kluskami:
* 500-600 ml mleka
* 2 jajka
* pół szklanki mąki pszennej
* szczypta soli.

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, wsypać szczyptę soli. Mleko zagotować. W międzyczasie przygotować ciasto na lane kluski.
W miseczce wymieszać jajka, wsypać mąkę, wymieszać ciasto widelcem, aby nie było grudek.
Do gotującego się mleka wlewać bardzo cienkim strumieniem powoli ciasto na kluski z miski. Po chwili mleko zamieszać, gotować z kluskami około 1 minuty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)