MUFFINKI Z RICOTTĄ I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Muffinki z ricottą i borówkami amerykańskimi są pyszne, puszyste i wilgotne. Upieczone zostały w chwilę na życzenie córki i nie spodziewałam się, że wyjdą tak smaczne. Wystarczy zamieszać, upiec i można zajadać. Doskonałe, by zabrać je w pudełku jako przekąskę na wycieczkę lub piknik. Wakacje zaczęły się na dobre i z pewnością nie raz będzie potrzebne coś do "przekąszenia" podczas wycieczek rodzinnych z dziećmi, takie muffinki z pewnością się nadadzą.
Składniki na muffinki z ricottą i borówkami amerykańskimi (około 12 sztuk):
* 250 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 90 g cukru
* 250 g serka ricotta
* 100 g masła
* 2 jajka
* 100 ml mleka
* 200-250 g borówek amerykańskich 

Wykonanie:
Masło przełożyć do miski, dodać cukier. Całość utrzeć przy pomocy miksera. Następnie wbić całe jajka, dodać ricottę i wlać mleko, całość wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszać mikserem do połączenia się składników. Na końcu wsypać borówki amerykańskie i teraz już ciasto delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Wkładać do nich ciasto (solidna pełna łyżka ciasta do każdej papilotki). Piekarnik nagrzać do 170'C, piec muffinki około 25-30 minut. Po przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.




Polecam także:



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)