DROŻDŻÓWKI Z BIAŁYM SEREM

Drożdżówki z białym serem czyli pyszne bułeczki na słodko z nadzieniem serowym. Niektórzy też oblewają wierzch lukrem, ja jednak tego nie robię, gdyż dla mnie wszystko jest już wystarczająco słodkie. Puszyste drożdżowe ciasto i biały ser, dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa i sklepiki szkolne. Jednak nic nie równa się tym domowym, które tak naprawdę wcale nie wymagają wiele pracy. Bo jak wiadomo, domowe najlepsze :)

Drożdżówki z białym serem- składniki na około 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
* 560 g mąki pszennej
* 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
* 60 g cukru
* 2 jajka
* 250 ml mleka
* pół łyżeczki soli
* 75 g rozpuszczonego masła

Serowe nadzienie:
* 40 g twarogu półtłustego
* 1 żółtko
* 70 g masła
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
* odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wsypać łyżeczkę cukru, wlać 50 ml letniego mleka. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać pozostałe 200 ml mleka, wsypać pozostały cukier, mąkę, wbić 2 jajka, wsypać sól i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego.
Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować serowe nadzienie.
W misce przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać twaróg i żółtko. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
Przy pomocy łyżki do każdego wgłębienia w cieście nałożyć nadzienie. Drożdżówki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie, ponieważ podczas pieczenia jeszcze urosną. Boki ciasta posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka silikonowego. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)