Jeśli szukacie pomysłu na karkówkę to przychodzę Wam z pomocą. Dziś propozycja na mięsny obiad do przygotowania w zaledwie 15 minut. Karkówka pieczona z cebulą w majonezowo- ketchupowej marynacie wychodzi obłędna w smaku, mięso jest doskonale upieczone, miękkie i kruche. Takie mięsne danie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego ulubiona surówka. Oj przyznam Wam, że ten obiad był wyśmienity i karkówkę przygotowaną w ten sposób powtórzę jeszcze nie raz.
* 4 plastry karkówki
* 2 kopiate łyżki majonezu
* 1 kopiata łyżka ketchupu pikantnego
* 1 duża cebula
* sól do posypania mięsa
* przyprawa do wieprzowiny do posypania mięsa
* 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:
Plastry karkówki posypać z obu stron solą i przyprawą do wieprzowiny. Odstawić na chwilę, a w tym czasie przygotować całą resztę.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. W miseczce wymieszać razem ketchup z majonezem.
Na dnie naczynia do zapiekania wysmarować połowę sosu majonezowego, na to posypać kilka piórek cebuli. Na wierzch położyć jeden obok drugiego plaster karkówki. Wierzch wysmarować pozostałym sosem majonezowym, posypać resztę cebuli. Naczynie zakryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 45 minut. Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę lub folię, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie na wierzch posypać starty ser. Piec całość jeszcze kolejne 10 minut bez przykrycia.
Moja teściowa często taką karkówkę robiła. W jej przepisie były jednak jeszcze pieczarki. Bardzo mi to smakowało :)
OdpowiedzUsuńPyszne zrobiłam i smakowało wszystkim
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń