Kotleciki z polędwicy wieprzowej w majonezowym cieście smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Kiedy po obiedzie pozostaje mi mięso lubię je na kolację zwyczajnie położyć na kawałek chleba z masłem ;) Mięso jest pyszne, kruche a przysłowiową "kropką nad i" jest tutaj dobrze wypieczona otoczka z majonezowego ciasta. Idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad.
Kotleciki z polędwicy wieprzowej w majonezowym cieście- składniki:
* około 500 g polędwicy wieprzowej
* sól do przyprawienia mięsa
* papryka mielona ostra do przyprawienia mięsa
* 3 łyżki majonezu
* 1/3 szklanki mleka
* 2 jajka
* 3/4 szklanki mąki
* pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
* olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwicę wieprzową oczyścić z błonek, pokroić na około 1 cm grubości plasterki. Przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić lekko na kotlety. Z obu stron oprószyć mięso solą i ostrą papryką mieloną.
W misce wymieszać majonez z mlekiem, jajkami, mąką i papryką mieloną słodką przy pomocy rózgi kuchennej. W majonezowym cieście zanurzyć każdy kawałek mięsa tak, aby ciasto pokryło mięso z obu stron. Odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej (kotlety muszą smażyć się na większej ilości oleju). Smażyć kotleciki (obtoczone w cieście) na złoty kolor z obu stron (olej nie może być bardzo gorący, ponieważ ciasto z wierzchu się przypali).
Usmażone kotlety odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Lubię takie kotlety!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPyszny obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń