SMACZNY DZIEŃ Z TERMOROBOTEM ICOOOK FIRMY MPM

Równo tydzień temu przedstawiałam Wam 2 przepisy na fit słodkości przygotowane z pomocą termorobota iCoook firmy MPM. A dziś mam dla Was propozycje na śniadanie, obiad i kolację, również przygotowane z pomocą tegoż sprzętu. 


Jednak nim przybliżę Wam przepisy to przypomnę kilka słów na temat termorobota.


Jak wspomniałam poprzednio tak i teraz dalej jestem zdania, że jest to niezawodny sprzęt, który jest mi bardzo pomocny w kuchni. Z każdym dniem poznaję go bardziej i... kocham go coraz bardziej. Całą recenzję na temat termorobota iCoook jak i przepisy na fit daktylowe kulki mocy oraz ciasteczka z czerwonej fasoli znajdziecie we wpisie sprzed 7 dni :)





Dziś pomysł na śniadanie, obiad i kolację w pełni przygotowane w termorobocie iCoook:
* koktajl borówkowo- bananowy z płatkami owsianymi
* kasza bulgur z warzywami i białą fasolą w sosie pomidorowym
* krewetki duszone z warzywami

Wszystkie te dania można przygotować wcześniej i zabrać ze sobą w pudełku do pracy, na piknik czy wycieczkę rodzinną. Ich przygotowanie zajęło mi niewiele czasu. Dodam jeszcze, że podczas smażenia warzyw czy krewetek, dzięki temu, że mieszadło samo wszystko miesza ja miałam czas w międzyczasie pozmywać naczynia czy odkurzyć salon ;)

Koktajl borówkowo- bananowy z płatkami owsianymi


Składniki :
* 60 g borówek amerykańskich
* 100 g banana (waga bez skórki)
* pół obranej ze skórki cytryny
* 50 g płatków owsianych
* 80 g masła orzechowego
* 350 g mleka sojowego

Wykonanie:

Do kubka wlać 350 g mleka sojowego, wsypać 50 g płatków owsianych, wymieszać. Odstawić, aby płatki zmiękły, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. W naczyniu miksującym umieścić nóż. Wsypać 60 g borówek amerykańskich, 100 g banana połamanego na mniejsze kawałki, pół obranej ze skórki cytryny, dodać 80 g masła orzechowego oraz wlać z kubka mleko sojowe z namoczonymi płatkami owsianymi.



Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać. Temperatura 0 czas 25 sekund prędkość 7.


Zdjąć pokrywę, zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia przy pomocy łopatki, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką i ponownie wymieszać. Temperatura 0 czas 20 sekund prędkość 7.  


Zdjąć pokrywę, koktajl wylać do szklanek. Podawać najlepiej od razu po przyrządzeniu.



Kasza bulgur z warzywami i białą fasolą w sosie pomidorowym



Składniki:
* 80 g cebuli
* 2 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka (130 g po oczyszczeniu)
* 100 g kaszy pszennej bulgur
* 350 g bulionu warzywnego
* 1 puszka białej fasoli (200 g po odlaniu zalewy)
* 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
* 100 g świeżego szpinaku
* 10 g słodkiej papryki mielonej
* 10 g soli
* 3 łyżki oliwy lub oleju

Wykonanie:
130 g czerwonej papryki pokroić w kostkę.


W naczyniu miksującym zamocować nóż. Włożyć 80g cebuli i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać. Temperatura 0 czas 10 sekund prędkość 7.



Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Zamocować mieszadło, łopatką zgarnąć cebulę i czosnek ze ścianek naczynia. Wlać 3 łyżki oliwy lub oleju, zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, podsmażyć. Temperatura 100'C czas 3 minuty prędkość 1.



Zdjąć pokrywę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, ponownie podsmażyć. Temperatura 100'C czas 3 minuty prędkość 1.



Zdjąć pokrywę, wsypać 100 g suchej kaszy pszennej bulgur. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, podsmażyć. Temperatura 80'C czas 1 minuta prędkość 1.



Zdjąć pokrywę, wlać 350 g bulionu warzywnego, wsypać 10 g słodkiej papryki mielonej i 10 g soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zagotować. Temperatura 120'C czas 6 minut prędkość 1.


Zdjąć pokrywę, dodać 200 g białej fasoli z puszki (bez zalewy), 1 puszkę (400 g) krojonych pomidorów z puszki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zagotować. Temperatura 100'C czas 6 minut prędkość 1.



Zdjąć pokrywę, dodać 100 g świeżego szpinaku. Całość zamieszać łopatką. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować jeszcze chwilę. Temperatura 100'C czas 4 minuty prędkość 1.



Zdjąć pokrywę. Danie rozlać na talerze. Można podać samodzielnie lub z bagietką.



Krewetki duszone z warzywami


Składniki:
* 200 g świeżych dużych krewetek
* 75 g czerwonej cebuli (waga po obraniu)
* 170 g cukinii
* 80 g czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)
* 6 pomidorków koktajlowych
* 3 łyżki oliwy lub oleju
* pół łyżeczki czosnku granulowanego
* pół płaskiej łyżeczki soli
* szczypta mielonego chili

Wykonanie:
75 g cebuli obrać, pokroić w piórka, 80 g czerwonej papryki oczyścić, pokroić w cienkie paski, 6 pomidorków koktajlowych przekroić na pół.


W naczyniu miksującym zamocować trzpień, założyć tarczę do cięcia w plasterki. 170 g cukinii przeciąć wzdłuż na pół. Zamknąć pokrywę z popychaczem. Pociąć cukinię w półplasterki. Temperatura 0 czas 10 sekund prędkość 7.




Zdjąć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Założyć mieszadło. Do cukinii dodać pokrojoną w piórka 75 g czerwonej cebuli oraz pokrojone w paski 80 g czerwonej papryki. Wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Warzywa podsmażyć. Temperatura 100'C czas 6 minut prędkość 1.



Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć warzywa ze ścianki naczynia. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe . Wsypać płaskie pół łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, ponownie podsmażyć warzywa. Temperatura 100'C czas 1 minuta i 30 sekund prędkość 1.



Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Warzywa przełożyć na talerz. Mieszadło i naczynie miksujące opłukać pod wodą. Do naczynia miksującego zamocować mieszadło. Wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodać 200 g świeżych krewetek, wsypać pół łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptę mielonego chili. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Podsmażyć krewetki. Temperatura 100'C czas 6 minut prędkość 1.




Zdjąć pokrywę. Do krewetek dodać podsmażone wcześniej warzywa. Całość razem przez chwilę podsmażyć. Temperatura 100'C czas 2 minuty prędkość 1.




Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Krewetki z warzywami przełożyć na talerz.


































3 komentarze:

  1. Fajny sprzęt, a wszystko wygląda apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ICoook a więc chętnie wypróbuję nowe przepisy. Dziękuję☺

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)