ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWO- ZIOŁOWY

Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy jest naprawdę bardzo smaczny. Bardzo często piekę go do grilla lub na kolację i tak naprawdę zastanawiam się dlaczego nie ma go jeszcze na blogu :) Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Odrywany chlebek oprócz grillowania idealnie sprawdzi się również na imprezowym stole jako przekąska. Wygląda bardzo elegancko i zawsze robi wrażenie na moich gościach, dlatego też polegam go i Wam :)


Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy- składniki:
* 350 g mąki pszennej
* 150 ml mleka
* 1 łyżeczka cukru
* 17 g świeżych drożdży lub 5-6 g suchych drożdży
* 60 g masła
* pół łyżeczki soli

Nadzienie:
* 100 g miękkiego masła (rozpuszczonego)
* 4-5 ząbków czosnku
* 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
* 2 łyżeczki tartego parmezanu

Wykonanie:
Do miseczki pokruszyć drożdże (wsypać suszone), dodać cukier, wlać ciepłe mleko, wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Miseczkę odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Do większej miski wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone masło i dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami. Miskę zakryć, odstawić na około 1 godzinę. 
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Następnie ciasto pociąć przy pomocy radełka wzdłuż dłuższego boku na mniejsze prostokąty. Każdy kawałek ciasta posmarować masłem wymieszanym z posiekaną drobno pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodatkiem parmezanu. Każdy prostokąt zawijać w harmonijkę, układać do blachy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką odstawić na 20 minut. Wierzch można posypać startym parmezanem.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)