CIASTO Z JAGODAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I GALARETKĄ

Ciasto z jagodami, kremem śmietankowym i galaretką przygotowałam w miniony weekend na wizytę gości. Jest proste w przygotowaniu a jakże efektowne i smaczne. Doskonałe do przygotowania na każdą okazję, a jagody poza sezonem można zastąpić każdymi innymi owocami. Tak naprawdę ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, jedynie co to trzeba poczekać aż stężeje galaretka. Jednak zapewniam, że warto czekać ;)

Ciasto z jagodami, kremem śmietankowym i galaretką- składniki na blaszkę 25 x 30 cm:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

Krem:
* 600 ml śmietany kremówki 36%
* 500 g serka mascarpone
* 1 łyżeczka żelatyny
* 1/3 szklanki wody
* 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* 2 galaretki o smaku owoców leśnych
* 800 ml wody
* 350 g mrożonych jagód (mogą być też świeże)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec biszkopt około 30 minut. Wystudzić, następnie przekroić wzdłuż na pół.
Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. W kubku wymieszać żelatynę z wodą, pozostawić na około 5 minut, w tym czasie żelatyna napęcznieje. Następnie zawartość kubka podgrzać, aby żelatyna stała się płynna i rozpuściły się wszystkie grudki. Całość wlać do kremu, ponownie wymieszać na niskich obrotach miksera.
Pierwszy płat biszkoptu przełożyć do blachy, na to równomiernie rozsmarować połowę kremu. Na wierzch położyć drugi płat biszkoptu i rozsmarować pozostały krem.
Obie galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia a nawet do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
Jeśli będą użyte świeże owoce to wysypać je na wierzch ciasta, jeśli mrożone to położyć je na krem chwilę przed polaniem ich galaretką.
Na owoce wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.










4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)