PYZY Z MIĘSEM

Pyzy z mięsem najczęściej przygotowuję z pozostałym mięsem po rosole. Niestety są pracochłonne, jednak ich smak wynagrodzi wszystko. Są naprawdę bardzo smaczne i syte. Zazwyczaj podaję je oblane przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą. Przyznam, że dawno ich nie robiłam, jednak ich smak tak za mną "chodził", że już musiałam ;) Oczywiście przy okazji przygotowałam ich więcej i nadmiar zamroziłam, będzie na kolejny obiad :)

Pyzy z mięsem- składniki:
* 1 kg ziemniaków ugotowanych
* 1 jajko
* mąka ziemniaczana

Farsz:
* 500 g mięsa z rosołu
* 1 marchewka z rosołu
* 1 korzeń pietruszki z rosołu
* 1 cebula
* 2-3 łyżki masła
* sol do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
* 150 ml rosołu

Dodatkowo do okraszenia:
* według uznania przesmażona na oliwie pokrojona w kostkę cebula, boczek lub kielbasa typu śląska

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków, wbić całe jajko. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki trochę większe niż orzech włoski.
Teraz pora na farsz. Mięso z rosołu przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z marchewką i pietruszką. Do masy wlać rosół. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Dodać do masy mięsnej. Całość dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczyć na dłoni, na środek położyć łyżeczkę mięsnego farszu. Zakleić ziemniaczane ciasto i uformować kulki. 
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Gotować pyzy około 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone przesmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)