Tak naprawdę do tego typu deserów można użyć wszystkich owoców, jednak jabłka kojarzą mi się z jesienią, uwielbiam je z cynamonem, dlatego też crumble jabłkowe gości u mnie dość często :)
Jabłka zapiekane pod owsiano- kokosową kruszonką- składniki:
* 3 jabłka
* 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwym cynamonem cejlońskim (użyłam Skworcu)
Kruszonka:
* 50 g masła
* 2 łyżeczki cukru
* 50 g mąki pszennej
* pół szklanki płatków owsianych
* pół szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę, wykroić gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać cukrem z prawdziwym cynamonem cejlońskim.
Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę. Zagnieść, a następnie ciasto między palcami rozdrabniać, aby powstała kruszonka.
Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch jabłek.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić naczynie do piekarnika, całość zapiekać około 25-30 minut.
Dzięki za przepis, trochę się nim inspirowałam wyszło bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń