PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z SEREM I PIECZARKAMI

Pierś z kurczaka zapiekana z serem i pieczarkami to doskonała i smaczna propozycja obiadowa, a do tego danie to jest bardzo proste w przygotowaniu. Przyznam, że mięso w takiej postaci gości u mnie już od dawna, a kilka dni temu przygotowałam je po długim czasie. Oj jakie to było pyszne. Soczysta pierś z kurczaka pod kołderką z podsmażonych pieczarek i sera, koniecznie dużo sera. 


Pierś z kurczaka zapiekana z serem i pieczarkami- składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 350 g pieczarek
* 250 g sera typu mozzarella startego na tarce o dużych oczkach
* olej do smażenia
* sól
* przyprawa do kurczaka
* pieprz czarny mielony

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, rozbić przy pomocy tłuczka tak jak na kotlety. Z obu stron posypać solą, pieprzem czarnym i przyprawą do kurczaka.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso. Pod koniec smażenia doprawić pieczarki solą i pieprzem (nie dużo, należy pamiętać, że i mięso jest już przyprawione).
Na każdy podsmażony kawałek piersi z kurczaka położyć pieczarki, na wierzch posypać solidnie serem.
Piekarnik nagrzać do 170'C, zapiekać mięso około 15-18 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)