DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI

Pyszne drożdżówki z owocami to niesamowicie puszyste bułeczki z nadzieniem z owoców. U mnie były to mrożone maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody. Ale mogą to być też truskawki, jabłka lub inne ulubione owoce. Przepis jest bardzo prosty i gwarantuję, że drożdżówki będą wszystkim smakowały. Co tu będę dużo pisać, po prostu zapraszam do pieczenia :)



Drożdżówki z owocami- składniki na 8 sztuk:
* 500g mąki pszennej
* 1 łyżeczka cukru
* 7g suchych drożdży
* szczypta soli
* 1 jajko
* 250ml letniego mleka
* 50 ml oleju

Dodatkowo:
* 300 g mrożonych owoców
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* jajko do posmarowania
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 50 ml letniego mleka. Całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać pozostałe 200 ml mleka, wsypać mąkę, wbić całe jajko, wsypać sól i wlać olej. Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego.
Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Mrożone owoce wymieszać w misce w łyżką mąki ziemniaczanej.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy wałka rozwałkować na prostokąt. Na brzegu ciasta położyć owoce, położyć ciasto na owoce, zlepić brzegi. W pozostałym cieście nożem wyciąć paski (patrz na zdjęcia poniżej). Paski nakładać na ciasto, zakładając je pod spód. Drożdżówki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na 15 minut.
W kubku rozklepać jajko. Wierzch drożdżówek posmarować jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 25 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)