PIZZA MARGHERITA

Pizza margherita to najprostsza pizza. Cienkie ciasto, sos pomidorowy i dużo sera mozzarella. Uwielbiana szczególnie przez dzieci, ale też nie pogardzą nią dorośli. Ciasto jest cienkie, miękkie po upieczeniu a zarazem chrupiące. Można ją po upieczeniu udekorować listkami świeżej bazylii, ale nie jest to konieczne. W obu wersjach jest równie smaczna. Margherita to klasyk, który na pewno zasmakuje każdemu.  


Pizza margherita- składniki na 2 pizze:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
* 7 g suchych drożdży
* pół łyżeczki cukru
* 150 ml wody
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* pół łyżeczki soli

Sos pomidorowy:
* 3/4 szklanki passaty pomidorowej
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* pół łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:
* ser tarty mozzarella

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże, cukier, wlać letnią wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10- 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką nie dłużej niż 2 minuty. Ciasto przełożyć do miski, zakryć ścierką, odstawić na około 40-45 minut.
Ciasto podzielić na 2 części, z każdego kawałka rozwałkować koło. Placek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Passatę pomidorową wymieszać z solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Każdy placek ciasta solidnie posmarować sosem. Na wierzch posypać obficie serem.
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec pizzę około 15-17 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)