Lubicie camembert? Ja najczęściej przyrządzam go jako przekąskę na spotkania ze znajomymi. Pieczony camembert podany z frytkami z ziemniaków, bądź innych warzyw albo z grzankami smakuje wybornie. W trakcie pieczenia środek staje się płynny, natomiast skórka zewnątrz pozostaje nietknięta. Uwielbiam ten ser jest gęsty, kremowy, po prostu przepyszny.
Pieczony camembert podany z frytkami z ziemniaków- składniki:
* 1 ser camembert
Dodatkowo:
* 3 ziemniaki
* 2 łyżki oleju
* odrobina soli do smaku
* pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie paski jak na frytki. Następnie je umyć i osuszyć. Frytki przełożyć do miski, wlać olej, wsypać sól i przyprawę do ziemniaków. Całość zamieszać, aby przyprawa pokryła ziemniaki.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ziemniaki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180'C, około 20 minut.
Z sera camembert delikatnie ściąć wierzch z góry, zawinąć go w folię aluminiową tak, aby wierzch sera został odsłonięty.
Po 20 minutach pieczenia ziemniaków do piekarnika włożyć owinięty w folię ser. Wszystko piec około 15 minut, aż camembert się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)