Kiedyś próżniowe pakowanie powszechne było tylko wśród producentów żywności. Na szczęście teraz i my mamy ogromne możliwości niemarnowania, dzięki pudełkom próżniowym i kompaktowym urządzeniom do pakowania próżniowego. Odkąd jestem w posiadaniu zarówno pudełek jak i zgrzewarki to zdecydowanie mniej jedzenia wyrzucam. Zamykam w próżni praktycznie wszystko, co może się popsuć albo co np pozostało mi z obiadu.
Pakowanie próżniowe to łatwy i szybki sposób na przechowywanie żywności. Ta metoda pozwala przez wiele miesięcy zachować świeżość, aromat i smak. Pokrojona w plasterki wędlina pozostaje dłużej świeża i nie jest wysuszona. Mięso oprócz tego, pozostaje świeże na dłużej to można je dodatkowo zamarynować oraz gotować metodą sous-vide. Sery, brokuły, pieczywo, pozostały z obiadu sos, zupa, ryby, nadmiar ciasta po różnych impreza okolicznościowych w domu... pakuję próżniowo praktycznie wszystko.
Jestem już w posiadaniu zgrzewarki próżniowej FoodSaver model FFS016X, ręcznego urządzenia do pakowania próżniowego FoodSaver model VS1192X oraz pojemników do przechowywania próżniowego FoodSaver. Korzystam z tych urządzeń niemal każdego dnia.
Tym razem chciałabym Wam przedstawić kompaktową zgrzewarkę próżniową FoodSaver model VS0100X, dzięki której za pomocą jednego przycisku można usunąć powietrze i zapakować hermetycznie żywność. Zgrzewarka jest stosunkowo małych rozmiarów, można ją też postawić w pozycji pionowej, dzięki czemu nie tracimy wiele miejsca w kuchni. Do zgrzewarki podłączyć można dołączone do zestawu akcesoria, aby próżniowo zapakować żywność zamkniętą w pudełku.
Czy warto zainwestować w zgrzewarkę? Zdecydowanie odpowiadam, że tak. Choć jest to jednorazowo duży wydatek, a potem trzeba dokupywać rolkę z woreczkami, to mimo wszystko uważam, że zgrzewarka przyda się w każdej kuchni. To też doskonała opcja zapakowania żywności w czasie podróży, a nawet kanapek do pracy. Teraz przed świętami, kiedy to przygotowań w kuchni jest całe mnóstwo, taka zgrzewarka z pewnością przyda się nie jednej pani domu. Nie trzeba już wszystko pozostawiać na ostatnią chwilę, a całe przygotowanie potraw rozłożyć sobie na kilka dni. Wszystko zapakować próżniowo, dzięki temu nic do świąt się nie popsuje.
Folia do próżniowego pakowania żywności – rolka 28 cm;
Folia do próżniowego pakowania żywności – rolka 20 cm;
Worki o pojemności 3,78 l i 950 ml;
Zapinane torebki próżniowe FoodSaver;
Pojemniki do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh 2.0;
W opakowaniu :
1x Folia do próżniowego pakowania żywności – rolka 28 cm
2x Worki do pakowania próżniowego 0,94l
2x Worki do pakowania próżniowego 3,78l
1x Ręczne urządzenie do uszczelniania
Hey, a w jakiej cenie kupiłaś tę zgrzewarkę?
OdpowiedzUsuńZastanawiam się właśnie, czy lepiej kupić mamie zgrzewarkę czy może pompę próżniową. Bardzo mi się podobają systemy próżniowe firmy Zwilling i o dziwo także szklane akcesoria są w akiej samej cenie jak plastikowe pudełka do pakowania próżniowego. Tylko nie wiem czy warto jednak pójść w pompę i pudełka, czy zgrzewarkę i folię
Ja mam z FoodSaver i pudełka z ręcznym urządzeniem do odsysania powietrza i 2 zgrzewarki z foliami i jestem mega zadowolona z obu sprzętów. Przydają mi się i pudełka i zgrzewarka. Odsyłam do strony producenta, tam znajdziesz wszystkie produkty wraz z cenami https://www.food-saver.pl/ Pozdrawiam :)
UsuńW cenie 300 zł najlepsza jest zgrzewarka FoodSaver VS1190X Świetna sprawa przydatna szybko wysysa i zgrzewa naprawdę polecam ten produkt
OdpowiedzUsuńTakże nieskromnie polecamy ten model :)
OdpowiedzUsuńCiekawie przedstawione liczne korzyści płynące z tego rodzaju przechowywania produktów, takich jak przedłużenie świeżości mięsa czy możliwość efektywnego pakowania różnego rodzaju jedzenia.
OdpowiedzUsuńWięcej miejsca w lodówce, mniej wyrzucanego jedzenia i wędliny zawsze jak świeżo kupione 😄
OdpowiedzUsuń